top of page
  • Obrázek autoraAdam Klatovský

Evoluce automatizace budov

Evoluce chytré elektroinstalace je tady a už nějakou dobu.

A rovnou začnu otázkou.

Je zbytná automatizace budov? (chytrá domácnost)

ANO, je zbytná, a tím bych mohl ukonči tento článek.

To, ale předpokládá, že bydlíte v lese a jste propojení s matičkou Zemí. Máte čas se starat o vše důležité, co den přinese. Krása a klid vás doprovází na každém kroku a vy si užíváte propojení s přírodou.


A teď mám otázku: “Kdo z Vás si to muže dovolit a kdo z Vás to takto žije?”. Ono je to ve skutečnosti tak, že ráno vsáváte, máte své ranní rituály a povinnosti jako jsou snídaně, školka, škola, práce, šílená doprava ve městě cestou do práce, a to nemluvím o prázdninách, kde rytmus života přizpůsobujete dětem.

Pracovní povinnosti, které se občas prolínají s těmi rodinnými, kdy každý z nás žije v tom, že by potřeboval více času na to se zamyslet, jestli zamkl vchodové dveře, zavřel okna, nebo nenechal nic v zásuvce. A my na to dnes mám aplikaci společnosti Loxone, která toto všechno dokáže velmi elegantně pohlídat.

Musím se přiznat, že při nákupu auta si dávám pozor na to, co vše auto má mít, a co všechno chci, aby auto umělo. A protože mám rád pohodlí na cestách, vybírám si pro jízdu kvalitu v úrovni “Laurin a Klement” a to stejné už dnes očekávám i od svého domu.


Jak to máte Vy?


Když jsem stavěl náš první dům, tak jsem měl tu potřebu mít rekuperaci, krb, akumulační zásobník, fotovoltaiku atd., tedy plně pasivní a energeticky úsporný dům. Zdaleka nebyl hned od počátku dle všech mých představ. Neznal jsem totiž v té době společnost Loxone, která by mi dokázala všechno zahrnout a plně zautomatizovat pod jednu aplikace. Věděl jsem ale, že chci, aby náš dům byl v rámci možností nezávislý na energiích od zprostředkovatelů, tak jsem si pořídil vše ostrovně, především z důvodu ochrany mých osobních dat a údajů, které nesdílím s ostatními přes internetové rozhraní (úložiště na cloudu) No, ale těch ovládacích prvků, které řídí provoz mého domu je příliš, na rovinu život mi příliš nezjednodušily, ba naopak.

Při stavbě našeho druhého domu už jsem mnohem přísnější a preciznější na nároky, co vše má náš dům mít. Jedna aplikace na vše, a to bez cloudu, takže za mně: “Skvělé”.


Nechci se tu rozepisovat, co vše mám v domě. To je do jiného článku. Otázka zněla: “Je zbytná inteligentní domácnost?”

Za mne, žijeme v 21. století. Vše se tedy vyvíjí, a to i naše bydlení.

Po mě, pro klienta, pro děti, uvítám vše, co šetří naší matičku Zemi, každá ušetřená kW zabrání drancování naší krásné přírody. A větřte, že toto přesně chytrá domácnost umí. A co všechno ještě umí? Tak to je do jiného článku :-)

Chytrá domácnost je investice, která Vám spoří Vaše finance, zároveň vydělá, když jí umíte správně používat, a jako třešinka na dortu, ušetří zdroje planety Země.


Neovlivním Vaše chování, ale můžu začít u sebe a svojí rodiny, a toho se držím. Pokud něco chci, pak začínám od sebe.

Investice je velké téma, ale investicí do svého “chytrého” domu nebo budovy pro podnikání, určitě nepřijdete o své vložené finance, spíše naopak a pod to se rád podepíšu.


A moje odpověď na výše položenou otázku?

Chytrá domácnost je důležitou součástí našich domů a životů. Jen je potřeba si dobře vybrat, s kým do instalace “chytré” domácnosti půjdete, protože věřte, že na dobré volbě opravdu záleží pohoda a pohodlí života Vaší rodiny ve Vaší “chytré” domácnosti.

bottom of page